De Noordkroon

de noordkroon logo

Wolvet en lanoline, wat zijn dat precies?

Wolvet is het natuurlijke vet uit de vacht van een schaap. Je kunt het met het blote oog zien zitten als kleine gele korreltjes of een geel waas tussen de wolharen.

Wolvet heeft bij het schaap meerdere functies. Het zorgt voor een verbinding van wolvezels, waardoor de vacht een dicht geheel wordt en optimaal is bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast beschermt het wolvet de huid van het schaap tegen uitdroging en te sterke vochtverdamping. Hierdoor blijft de huid soepel. Ten slotte biedt het bescherming tegen bacteriën en ziekteverwekkers.

Lanoline is eigenlijk hetzelfde als wolvet. Met wolvet wordt meestal het vet bedoeld dat in de wolwasserij uit de wol wordt gewassen. Zodra het wolvet is klaargemaakt voor bijvoorbeeld lichaamsverzorging, wordt het lanoline genoemd. In de praktijk worden de twee benamingen vaak door elkaar gebruikt. Wij kiezen ervoor om het altijd wolvet te noemen.

Zo wordt wolvet uit de wol gehaald

Na het scheren van de schapen gaat de wol naar de wolwasserij. Hier wordt de wol gewassen in een rij van baden. Het wolvet komt bovendrijven en wordt vervolgens met een centrifuge uit het water gehaald. Het wordt daarna gereinigd en gehomogeniseerd, waarbij de vetdeeltjes zodanig klein worden gemaakt dat er een gladde basis ontstaat.

Er zijn verschillende kwaliteiten wolvet. Voor onze Schapenwolcrèmes gebruiken wij alleen de allerbeste, farmaceutische kwaliteit.

Wolvet doet wonderen voor je huid

Eigenlijk is het simpel: zowel de mens als het schaap zijn zoogdieren. Bij de mens wordt de huid beschermd en verzorgd door natuurlijke huidvetten, ook wel talg genoemd. Bij het schaap wordt dit gedaan door het wolvet. De samenstelling van wolvet lijkt dan ook erg op die van onze eigen huidvetten. Onze huid neemt het wolvet makkelijk op waardoor de opperhuid met essentiële vetten gevoed wordt en herstelt. Daarnaast beschermt het tegen invloeden van buitenaf, waaronder schimmels en bacteriën.

Door onder andere overmatig zeepgebruik kan de vochtbalans in de opperhuid worden verstoord. Hierdoor kan een droge huid ontstaan met klachten als ruwheid, jeuk of kloven. Omdat wolvet zo eenvoudig door onze huid wordt opgenomen, worden huidvetten weer snel aangevuld. Dit ondersteunt een spoedig herstel van de vochtbalans in de opperhuid. Je huid voelt weer prettig aan en jeuk en irritaties verdwijnen.


Helaas mogen we de producten niet via onze eigen webshop verkopen, maar alleen in de salon.

We hebben de hand -en voetcrème op voorraad.

× Stel uw vraag, ik help u graag